Kansainvälisten opiskelijoiden työllistymismahdollisuuksien edistäminen oppisopimuksella -webinaari 28.5.2024

Suomen Oppisopimusosaajat ry järjesti 28.5.2024 klo 14.30-16.00 yhteistyössä Maahanmuuttoviraston ja Uudenmaan TE-toimiston Työlupalveluiden kanssa webinaarin aiheena ”Kansainvälisten opiskelijoiden työllistymismahdollisuuksien edistäminen oppisopimuksella”.

Asiantuntijapuheenvuorojen lisäksi webinaarissa esiteltiin kaksi esimerkkiä kansainvälisten osaajien oppisopimuskoulutuksesta.

Tästä pääset katsomaan tilaisuuden tallenteen. Tallenne on nähtävissä 13.6.2024 asti.

Webinaarin ohjelma:

 • Oppisopimukset TE-toimiston osapäätösharkinnassa
  Koordinaattori Satu Lappi, Työlupapalvelut, Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto
  MATERIAALI löytyy samasta tiedostosta Maahanmuuttoviraston materiaalin kanssa (alla)
 • Oppisopimuskoulutus työntekijän tai opiskelijan oleskeluluvalla
  Ylitarkastaja Marika Heikkilä, Lupa- ja kansalaisuusyksikkö, Maahanmuuttovirasto
  MATERIAALI (pdf)
 • Vietnamilaisten hoitajien tie suomen kielen koulutuksen kautta lähihoitajiksi oppisopimuksella
  Koulutuspäällikkö Kirsi Vuorenmaa, Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu
  MATERIAALI (pdf)
 • Oppisopimusjakso osana tilauskoulutusohjelmaa
  Kehittämispäällikkö Tellervo Tarko, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu
  MATERIAALI (pdf)

Seminaarissa esitettiin kysymys opiskelijan opiskeluluvasta. Jos opiskelija hankkii suurimman osan HOKS:iin merkitystä osaamisesta oppisopimuskoulutuksella, tulee hänen hakea työntekijän oleskelulupaa. Tällöin TE-toimisto arvioi toimeentulon osapäätöksessä ja kuten muissakin työperusteisissa luvissa, tulee toimeentulon tulla tuosta työsuhteesta maksettavasta palkasta.

”Hakijan tulee hakea työntekijän oleskelulupaa, jos henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma merkitystä osaamisen hankkimisesta pääosa tapahtuu työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä oppisopimuskoulutuksena eli määräaikaisessa työsuhteessa. Pääosalla tarkoitetaan, että henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesta osaamisen hankkimisen ajallisesta kestosta enemmän kuin puolet on oppisopimuskoulutuksena hankittavaa osaamista. Työntekijän oleskeluluvalla toimeentulon tulee täyttyä työnteolla ja hakijalla on ammattialakohtainen työnteko-oikeus.”

”Hakija voi suorittaa oppisopimuskoulutusta opiskelijan oleskeluluvalla, jos kyse on ns. joustavasta oppisopimuksesta. Tällöin oppilaitoksessa kirjoilla oleva opiskelija suorittaa tutkintoonsa pakollisena kuuluvan työharjoittelun oppisopimustyönä. Vähintään puolet henkilökohtaisen osaamisen hankkimisen ajallisesta kestosta on oltava muuta kuin oppisopimuskoulutuksena hankittavaa osaamista. Opiskelijan oleskeluluvalla työnteko-oikeus on 30 h/ viikko. Jos tutkintoon tarvittavasta osaamisesta hankitaan korkeintaan puolet tutkinnosta oppisopimuksella ei 30h/viikko ja hakijalla on opiskelijan lupa, voi hakija työskennellä täyspäiväisesti.”

Lisätietoja seminaarista antavat:

Margit-Kristi Gasbarra margit.gasbarra@hel.fi
Mirja Anttila mirja.anttila@osao.fi