Nuoren oppisopimus

Teeleidiin rekrytoitu opiskelija oppisopimuksella

Jos olet täyttänyt 15 vuotta, voit opiskella oppisopimuksella. Oppisopimuksen voi aloittaa useilla eri tavoilla, ja siihen voi myös valmentautua.

Oppisopimus sopii nuorille. Aloita vaikka heti peruskoulun jälkeen.

Voit osallistua ammatilliseen tutkintokoulutukseen valmistavaan koulutukseen tai siirtyä oppilaitosmuotoisesta koulutuksesta oppisopimukseen. Myös koulutussopimus voi olla väylä oppisopimukseen. Tapoja on useita, mikä on sinulle sopivin? Kysy vaihtoehdoista alueesi oppisopimustoimijalta.

OPPISOPIMUS heti peruskoulun jälkeen

Voit aloittaa oppisopimusopiskelun heti saatuasi peruskoulun päätökseen. Oppisopimusopiskelun alaikäraja on 15 vuotta. Katso kuinka oppisopimuspaikkaa haetaan:

TUTKINTO loppuun työpaikalla – Joustava opintopolku

Sinulla on mahdollisuus hakeutua oppisopimukseen ammattiopistosta.  Voit siis suorittaa ammattiopistossa aloitetun tutkinnon loppuun työpaikalla ja työsuhteessa.  Oppisopimusopiskeluun siirtymistä varten sinulla täytyy olla työpaikka sekä suunnitellusti edistyneet opinnot, jolloin hallitset ammatin perustaidot ja pystyt itsenäiseen työhön työpaikalla. On hyvä suorittaa yhteiset tutkinnon osat ennen siirtymistä oppisopimukseen.

Mikäli olet kiinnostunut opiskelemaan osan tutkinnosta työsuhteessa, on hyvä pyrkiä valitsemaan koulutussopimuspaikat tai esimerkiksi kesätyöpaikat oppisopimusta silmällä pitäen. Voit itse tehdä aloitteen siirtymisestä ottamalla yhteyttä esim. opinto-ohjaajaasi. Oppilaitoksilla voi olla erilaisia ehtoja oppisopimukseen pääsyyn.

VALMASTA OPPISOPIMUKSEEN

Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus (VALMA) on niille, jotka haluavat valmennusta ammatilliseen koulutukseen tai oppisopimuskoulutukseen. Valmentavan koulutuksen tavoitteena on antaa valmiuksia ammatilliseen peruskoulutukseen hakeutumiseen ja sen suorittamiseen sekä vahvistaa myös opiskelijan opiskelu- ja jatko-opintovalmiuksia. VALMAn laajuus on 60 osaamispistettä. VALMA-koulutuksen suorittaminen tuo sinulle kuusi lisäpistettä yhteishakuun. Kysy lisää alueesi oppisopimustoimijalta.

Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA) alkaa 1.8.2022. TUVA-koulutuksessa yhdistyvät aiemmat perusopetuksen lisäopetus, lukioon valmistava koulutus (LUVA) ja tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (VALMA).

OPPISOPIMUSTA EDELTÄVÄ HARJOITTELU
– TYökokeilu

Polkuna oppisopimukseen voi olla koulutussopimus tai työkokeilu. Koulutussopimus korvaa työssäoppimisen ammattiopistoissa.  Koulutussopimus on koulutuksen järjestäjän ja koulutussopimustyöpaikan välinen kirjallinen määräaikainen sopimus opiskelijan osaamisen hankkimisesta työpaikalla. Koulutussopimuksessa opiskelija ei ole työsuhteessa eikä saa palkkaa.

Työkokeilussa tutustut yritykseen ja yrityksen henkilökunta sinuun ilman sitoumuksia. Tutustumisen aikana molemmat osapuolet voivat arvioida, onko oppisopimuksen solmiminen sopiva ratkaisu. Kysy lisää alueesi oppisopimustoimijalta.

Kymppiluokka

Perusopetuksen lisäopetus eli kymppiluokka on mahdollisuus kehittää opiskelutaitojasi sekä suunnitella tulevaisuuttasi, kuten jatko-opintoja. Oppisopimus voi olla kymppiluokan jälkeinen vaihtoehto.