Tulorekisteri– Ohjeita oppisopimuskoulutuksen järjestäjille

MAKSETUT ETUUDET ILMOITETAAN TULOREKISTERIIN 1.1.2021 ALKAEN
– OHJEITA OPPISOPIMUSKOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄLLE 

Oppisopimuskoulutuksen järjestäjä maksavat opintososiaalisia etuuksia, jotka pitää ilmoittaa tulorekisteriin 1.1.2021 alkaen. Tällaisia etuuksia ovat päiväraha ja perheavustus. 

Aiemmin oppisopimuskoulutuksen järjestäjät ovat ilmoittaneet maksetut etuudet Verohallinnolle vuosi-ilmoituksilla. Jatkossa etuuksien maksutiedot ilmoitetaan tulorekisteriin. Maksajan pitää ilmoittaa tiedot viiden päivän kuluessa maksusta. 

Jos oppisopimuskoulutuksen järjestäjä maksaa etuuksia vain satunnaisesti tai lukumääräisesti vähän kerrallaan, tiedot on helpointa ilmoittaa tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa. 

  • Yksittäisten maksujen tiedot voi ilmoittaa manuaalisesti sähköisen asiointipalvelun verkkolomakkeella. 
  • Useamman maksun tiedot voi lähettää sähköisen asiointipalvelun latauspalvelussa XML-muotoisena tiedostona. Maksajan on ensin muodostettava tiedosto omassa järjestelmässään. 

Jos oppisopimuskoulutuksen järjestäjä maksaa etuuksia säännöllisesti tai useita kerrallaan, voi olla tarpeen rakentaa tekninen rajapinta oman järjestelmän ja tulorekisterin välille. Tällöin maksaja voi siirtää etuuksien maksutiedot omasta järjestelmästä tulorekisteriin automaattisesti. 

Miten varautua muutokseen? 

Etuuden maksajan on huolehdittava siitä, että se ilmoittaa tulorekisteriin oikeat etuudet. Tulorekisteriin ilmoitettavat etuudet ja niiden kuvaukset löytyvät tulorekisterin verkkosivulta dokumentista Etuudet – Tulolajien ja tuloista vähennettävien erien selitteet

Omaan järjestelmätoimittajaan kannattaa olla yhteydessä, jos oppisopimuskoulutuksen järjestäjällä on tarve rakentaa tekninen rajapinta oman järjestelmänsä ja tulorekisterin välille. Omaan järjestelmätoimittajaan kannattaa olla yhteydessä myös silloin, jos oppisopimuskoulutuksen järjestäjä aikoo lähettää etuustietoilmoitukset latauspalvelussa XML-muotoisina tiedostoina ja tarvitsee siihen teknistä tukea. Ilmoittamisen tapaa voi tarvittaessa muuttaa myöhemmin. 

Miten ilmoittaminen sähköisessä asiointipalvelussa aloitetaan? 

  1. Organisaation nimenkirjoitusoikeudellinen kirjautuu tulorekisterin sähköiseen asiointipalveluun. Palveluun kirjaudutaan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Kirjautua voi osoitteessa www.tulorekisteri.fi sivuston oikeassa yläreunassa olevasta painikkeesta. Nimenkirjoitusoikeudellinen vahvistaa siellä organisaation etuustietojen ilmoittajaksi. Organisaation voi vahvistaa etuustietojen ilmoittajaksi 11.8.2020 alkaen. Katso ohjevideo
  2. Organisaation nimenkirjoitusoikeudellinen valtuuttaa henkilöt, jotka saavat tehdä tulorekisteriin etuustietoilmoituksia. Valtuus annetaan palvelussa Suomi.fi- valtuudet ja valtuuskoodiksi valitaan Etuustietojen ilmoittaminen. Tutustu valtuuttamiseen ohjevideon avulla. 3. Valtuutettu henkilö kirjautuu tulorekisterin sähköiseen asiointipalveluun 

pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella, organisaatiokortilla tai varmennekortilla. 4. Valtuutettu henkilö ilmoittaa 1.1.2021 alkaen maksetut etuudet tulorekisteriin 

verkkolomakkeella tai lähettämällä tiedot XML-tiedostona. 

Voiko ilmoittamista harjoitella? 

Tulorekisterin testiympäristössä on mahdollista tutustua asiointipalveluun ja harjoitella etuustietojen ilmoittamista ja muita palvelun toimintoja. Testiympäristöä kehitetään jatkuvasti ja sinne lisätään uusia toimintoja syksyn aikana. Testiympäristö voi olla hyvä työkalu myös oman henkilöstön perehdytyksessä. Päästäkseen testiympäristöön testaajan pitää ensin toimittaa tulorekisterihankkeelle aloitusilmoitus. Testauksen aloitusilmoituslomake ja tarkemmat ohjeet ovat tulorekisterin verkkosivulla. 

Yhteyshenkilön ilmoittaminen tulorekisterihankkeelle 

Jos oppisopimuskoulutuksen järjestäjä ei ole vielä ilmoittanut yhteyshenkilöä tulorekisterihankkeelle, sen voi tehdä lomakkeella. Lomakkeella kysytään myös taustatietoja koulutuksen järjestäjän valmistautumisesta tulorekisterin käyttöönottoon. 

Tilaa tiedotteet 

Tulorekisterihankkeen ajankohtaisista asioista viestitään hanketiedotteilla: 

  • Liity hanketiedotteen postituslistalle 

Tulorekisterin yleinen uutiskirje lähetetään noin joka toinen kuukausi: 

  • Liity uutiskirjeen postituslistalle 
  • Tutustu aiempiin uutiskirjeisiin 

 

Lataa alta yllä olevat tiedot:

Ohjeita oppisopimuskouluttajille 6_2020