Suomen talouden selkäranka on pienyrittäjyydessä ja pienissä yrityksissä.
Suomen yrityksistä 96 % on alle 10 työntekijän mikroyrityksiä. Suomen talous perustuu pitkälti juuri näiden pienten yritysten toimintaan ja niiden menestyminen on keskeistä maan taloudelliselle vakaudelle, kasvulle sekä hyvinvoinnille. Yritykset tuottavat kuluttajille palveluja ja tuotteita, rakentavat infrastruktuuria ja tarjoavat työpaikkoja. Yhteiskunta on riippuvainen yritystoiminnasta, sen vakaudesta ja kehittymisestä ja yritysten vakautta taas tukee yrittäjien oman osaamisen kehittäminen koulutuksen avulla. Välillisesti myös julkisen sektorin työ on yritystoiminnan tulosta, koska julkiset palvelut rahoitetaan verovaroilla, joiden alkulähde on yksityisessä yritystoiminnassa. Yrittäjissä on voimaa!
Yrittäjäosaaminen on tärkeää elinkeinoelämän osaamispääomaa. Suomen koulutusjärjestelmä tarjoaa yrittäjäosaamisen vahvistamiseen globaalistikin ainutlaatuisen mahdollisuuden: yrittäjän oppisopimuskoulutuksen. Todellakin ainutlaatuisen, sillä vain Suomessa yrittäjä voi opiskella omassa yritystoiminnassaan oppisopimuskoulutuksella. Yrittäjän oppisopimuskoulutus vahvistaa yritysten resilienssiä, innovointivalmiutta ja tuloksellista johtajuutta. Tämä tekee yrittäjän oppisopimuskoulutuksesta yhden tärkeän työkalun koko maan kilpailukyvyn parantamisessa ja talouden kehityksessä. Yrittäjän oppisopimuskoulutus on siis joustava koulutusinstrumentti myös yrittäjien ja koulutuksen järjestäjien välisen yhteistyön rakentamisessa.
Elinehto ammatilliselle koulutukselle on jatkuva yhteistyö elinkeinoelämän ja yrittäjien kanssa. Vahvasti työelämäyhteistyössä rakentuva ammatillinen koulutus voi toteutua vain aidossa vuorovaikutteisessa yhteistyössä. Osaamista hankitaan aidosti työelämässä- mitä moninaisimmissa oppiympäristöissä eikä se olisi mahdollista ilman yrittäjiä ja yrityksiä.
Työelämäyhteistyö hyödyttää kaikkia osapuolia: yhteinen ennakointityö, työelämäfoorumit tuottavat kaikille tärkeää tietoa tulevaisuudennäkymistä- osallistutaan ja osallistetaan verkostojamme yhteiseen keskusteluun! Yhteistyö auttaa niin yrittäjiä kuin koulutuksen järjestäjiä suuntaamaan resurssejaan tarkoituksenmukaisesti. Yritykset saavat mahdollisuuden vaikuttaa koulutusten sisältöön ja näin osaavan työvoiman rekrytointi on sujuvaa. Opiskelijat puolestaan saavat arvokasta kokemusta ja kontakteja ja oppilaitokset voivat tarjota ajantasaista, käytännönläheistä koulutusta työelämän tarpeisiin.
Hallitus päätti kevään kehysriihessä leikata ammatillisesta koulutuksesta 100 miljoona euroa- ja viime päivät ovat tarkentaneet leikkaussummaa suuremmaksi. Ammatillisen koulutuksen rahoitusta vähennetään aikuisten, jo toisen asteen ammatillisen tutkinnon tai korkea-asteen tutkinnon suorittaneiden ammatillisesta koulutuksesta. Yritysten työvoimatarpeesta suuri osa kohdistuu ammatillisen koulutuksen suorittaneisiin. Vaikeus saada ammattiosaajia on jo monille yrityksille kasvun este. Hallituksen leikkauspäätös kaventaa talouden kasvuedellytyksiä. Koulutusleikkaukset ohjaavat koulutuksen järjestäjiä rakentamaan yhteistyössä entistä ketterämpiä ja kustannustehokkaampia koulutusratkaisuja yrittäjien tarpeisiin. Koulutuksen järjestäjinä haluamme palvella myös tässä tilanteessa elinkeinoelämää huomioiden yrittäjän sekä yrityselämän moninaiset tarpeet. Positiivisella otteella eteenpäin.
Yhteenvetona voidaan todeta, että ammatillisen koulutuksen ja työelämän liitto on voimaa. Yhteistyöllä vahvistamme valtakunnallista elinkeinoelämän kehitystä, tuemme eri alueiden elinvoimaisuutta ja olemme mukana rakentamassa paikallista yrittäjyyttä. Yrittäjän oppisopimuskoulutus on ainutlaatuinen mahdollisuus yrittäjien jatkuvan osaamisen ja yritystoiminnan kehittämiseen meillä Suomessa. Se tukee yrittäjien henkilökohtaista ja ammatillista kehitystä, yritysten kilpailukykyä ja koko Suomen taloudellista menestystä. Kun koulutus toteutetaan yrittäjän lähtökohdat huomioiden joustavasti ja käytännönläheisesti yrittäjyydessä, yrittäjä on ykköspaikalla ammatillisessa koulutuksessa ja ammatillinen koulutus on yrittäjälle ykköskumppani. Työelämän kehittämisen tavoitteet voidaan saavuttaa yhdessä molemmille arvoa tuottavana kokemuksena.
Nostamme yrittäjän päivänä 2024 maljan yrittäjille, yrittäjyydelle ja yhteistyölle!
Katja Turunen
Koulutuspäällikkö, Työelämäosaaminen
Ylä-Savon ammattiopisto
Opso ry:n hallituksen asiantuntijajäsen, yrittäjyysjaoksen puheenjohtaja
Heli Skantz
Kehittämisasiantuntija, Äänekosken ammatillisen koulutuksen ky
Opso ry:n hallituksen asiantuntijajäsen, yrittäjyysjaoksen jäsen