Yrittäjän oppisopimuksesta ja kansainvälisestä vaihdosta eväitä yritystoiminnan kehittämiselle

Yrittäjän ammattitutkinto ja kansainvälinen vaihto

 

Astun sisälle kodikkaaseen miljööseen Espoon Kauklahdessa. Tarkoitus on haastatella yrittäjä Christel Abborrea hänen kansainvälisestä opiskelijavaihdostaan oppisopimusopintojen aikana. Abborre suoritti yrittäjän oppisopimuksella hyvinvointialan toimijoille suunnatun yrittäjän ammattitutkinnon. Tiedämme toisemme entuudestaan ja keskustelu rönsyilee esimerkiksi kasvissyönnistä suomalaisiin innovaatioihin.

-Miksi emme hyödynnä osaamistamme? Meillä on paljon tietoa. Miksi emme käytä tarinoita myynnissämme? Aivan kuten entinen USA:n suurlähettiläs Bruce Oreck pyysi tekemään.  Tarinat myyvät, Abborre sanoo.

Abborre toimii yksilö- ja pariterapeuttina ja työtilat sijaitsevat hänen kodissaan Kauklahdessa.

-Satunnaisesti menen myös työyhteisöön ratkomaan pulmatilanteita. Yksilöterapia on päätuotteeni. Tutkinnon myötä minulle ja puolisolleni Jukalle on suunnitteilla parisuhdeviikonloppuja.  Lisäksi olen ompelija/artesaani ja tälläkin hetkellä pöydällä on kaava silkkimekkoa varten.

Mitä hyötyä oppisopimuskoulutuksesta on ollut?

Miten Abborre koki omat yrittäjän oppisopimusopintonsa?

-Tutkinto olisi ollut hyvä tehdä jo ajat sitten! Yrittäjillä on oman alansa osaamista, mutta onko heillä perustietoa yrittäjyyteen, kirjanpitoon, markkinointiin, budjetointiin? Minulla oli jo ennestään tietoa, mutta koulutuksesta sain syventävää tietoa. Sain esimerkiksi osaamista kilpailutuksiin osallistumiseen. Yrittäjän oppisopimus on tosi käytännöllinen. On eri asia opiskella yrittäjyyttä käytännön työtehtävien yhteydessä ja saada näkemystä toiselta yrittäjältä eli mentorilta. Professorit tekevät tärkeää työtä yliopistoissa, mutta onko heillä kaikilla KÄYTÄNNÖN kokemusta yrittäjyydestä?,  Abborre pohtii.

Yrittäjän oppisopimuksessa olennainen rooli on myös mentorilla eli toisella yrittäjällä, joka antaa näkemystään yrittäjäopiskelijalle opintopolun varrella.

-Mentorin kautta tulee kokemusten jakamista. Mentor antoi palautetta ja todella hyviä ideoita. Hän saa varmasti itsekin mentoroinnista paljon itselleen. Haluaisin itsekin toimia mentorina!, Abborre sanoo hymyillen.

-Minulla käy paljon yrittäjäasiakkaita, joilla on paljon haasteita yrittäjyyteen liittyen. Koen, että pystyn antamaan nyt vielä enemmän heille, Abborre lisää

Kansainvälinen vaihto toiseen yritykseen

Monelle saattaa tulla yllätyksenä se, että myös oppisopimuksella voi lähteä kansainväliseen vaihtoon. Käytännössä tämä tarkoittaa 2-4 viikon työssäoppimisjaksoa toisessa EU-maassa sijaitsevassa yrityksessä. Abborre tarttui tähän mahdollisuuteen ja lähti vaihtoon Forresiin Pohjois-Sklotlantiin. Miten hän sitten päätyi lähtemään vaihtoon?

-Yksinyrittäjän elämä on kovin yksinäistä. Mietin, mistä saisin aivan uusia ideoita. Psykosynteesiterapeutteja on niin vähän, että katse on melkein suunnattava ulkomaille. Kuulin oppisopimusta solmiessa koulutustarkastaja Terhi Haapaniemeltä mahdollisuudesta lähteä ulkomaille vaihtoon. Olin kuullut Findhornista, joka toimii Forresin kaupungissa. Findhorn Foundation on voittoa tuottamaton kansalaisjärjestö, jossa työskentelee ihmisiä joka puolelta maailmaa. Otin itse yhteyttä sinne, Abborre kertoo

-Ensin tulee tehdä experience week, jossa jaetaan omaa tietoa, kokemuksia. Lähes kaikki ovat kansainvälisiä ryhmiä. Omassa ryhmässäni oli 16 eri kansallisuutta erilaisilla taustoilla. Toiseksi viikoksi jäin tekemään koululle henkisyys/ympäristö/luonto voimauttavana elementtinä (ekopsykologia) -kokonaisuutta, joka piti sisällään erilaisia luentoja ja harjoituksia luonnossa. Sain napattua näistä harjoituksista useita elementtejä, ajatuksia ja kokemuksia työhöni. Oli hieno nähdä miten ihmiset työskentelevät yhdessä.

-Sain aivan mielettömän hyviä kontakteja vaihtoajaltani! Ystävystyin vaihtoaikanani taiwanilaisen kasvatustieteilijän/ tohtorin kanssa (UCLAn luennoitsija). Hän oli juuri meillä viikon kylässä!”, Abborre naurahtaa.

-Minä ja muutama muu ryhmästäni Findhorn Parkissa. Teimme muutaman tunnin päivässä esim. puutarhatöitä. Se oli osa niin kutsuttua ”Love in action” toimintaa johan kaikki osallistuvat.

Mikäli mielii lähteä kansainväliseen vaihtoon oppisopimusaikana, niin mitä käytännössä pitää tehdä?

-Koulutustarkastaja Kirsti Hakoniemi hoiti hakeutumisprosessin ja itse hain paikan. Kirjoitin motivation letterin. Itselläni oli suomalainen kontaktihenkilö Findhornilla, jonne laitoin sähköpostia. Aikamoista veivausta se vaati niin Findhorniin kuin rahoittajaan (oppisopimustoimiston kautta) päin. Toki siinä oli byrokratiaa, mutta ei mitään ylitsepääsemätöntä. Maailma tulee pienemmäksi ja pienemmäksi, ulkomaiset kontaktit ovat tosi tärkeitä. Et koskaan tiedä, mitä ne poikii. Huomasin muuten miten paljon Suomea ja suomalaisia arvostetaan. Kerroin olleeni aiemmin kolmen lapsen yksinhuoltaja ja kaikki lapseni ovat silti hyvin koulutettuja. Muut ihmettelivät, miten se on mahdollista. Mutta hei, suomalaiset, meillä on maksuton koulutus! Arvostakaa sitä! Olihan tämä oppisopimuskin maksutonta. Jos ei meinaa löytyä aikaa tehdä opintoja loppuun, laittakaa telkkari kiinni,  Abborre tuumaa.

Vaihdon jälkeen Abborre kirjoitti muutaman sivun mittaisen raportin ajastaan Findhornissa.

”Vaihtoaika ja itse oppisopimus ovat antaneet minulle freesejä näkemyksiä ja tietoaitoa. Suosittelen oppisopimusta ja siihen mahdollisesti liittyvää vaihtojaksoa ehdottomasti kaikille! ”

Christel Abborre kotivastaanotollaan Espoon Kauklahdessa.

Mitä seuraavaksi?

”Suoritan koulutusta, jossa valmennetaan puhelinpäivystäjäksi Naistenlinjalle. Koulutus on tosi hyvä. Mulle uuden oppinen koko ajan on tosi tärkeetä. Jatkuva kehittyminen on olennaista, vaikka sitä ei heti huomaisikaan. ”

 

Teksti: Terhi Haapaniemi

Kuvat: Terhi Haapaniemi ja Christel Abborren arkistot