Oppisopimuskoulutus auttoi Suvia löytämään oman alansa

Valmentavalla koulutuksella oppisopimukseen

Suvi Eerola, 18, kuuli oppisopimuskoulutuksesta ensimmäisen kerran jo yläasteella. Kun hän sitten peruskoulun jälkeen hakeutui valmentavaan koulutukseen eli Valmaan, hän tutustui oppisopimuskoulutukseen vielä tarkemmin.

valmentava koulutus ennen oppisopimusta

– Valma kesti noin kuusi kuukautta ja sen jälkeen pääsin oppisopimuskoulutuksella päiväkotiin töihin. Se oli tosi mukava kokemus ja olen iloinen, että sain oppia tekemällä. Siinä pääsi heti näkemään mitä työ on, Suvi kertoo.

Valmentavassa koulutuksessa opinto-ohjaaja auttaa opiskelijaa suunnittelemaan opintojaan sekä tulevaisuuttaan. Ohjaajan kautta Suvi kuuli päiväkodista, johon hän otti yhteyttä ja lopulta pääsi oppisopimuskoulutukseen.

– Siellä minulle tuli olo, että tämä voisi olla oma alani. Tykkään lapsista ja pidän ihmisten kanssa olemisesta. Päiväkodissa saa koko ajan tehdä jotakin ja työ on vaihtelevaa: välillä ollaan sisällä, välillä ulkona, Suvi summaa.

Oppisopimuskoulutus auttoi Suvia löytämään oman alansa. Opinnot ovat innostavia ja tulevaisuuden työhaaveetkin selvillä.

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelija on määräaikaisessa työsuhteessa työnantajaan, joka maksaa hänelle palkkaa. Oppisopimuksen aikana tutkinto suoritetaan vaiheittain. Oppisopimuskoulutuksessa voi opiskella muun muassa ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Valmentava koulutus auttaa heitä, jotka haluaisivat päästä ammatilliseen koulutukseen tai joilla on tähtäimessä oppisopimuskoulutus. Sen laajuus on 60 osaamispistettä ja se kestää enintään yhden vuoden. 30 osaamispistettä suorittamalla saa 6 lisäpistettä yhteishakuun.

Suvi suosittelee oppisopimusta kaikille, jotka tykkäävät oppia enemmän tekemällä kuin opiskelemalla teoriatunneilla. Valmentavaa koulutusta hän suosittelee kaikille heille, joilla tulevaisuudensuunnitelmat eivät ole vielä ihan selvillä. Suvin omat suunnitelmat vaihtuivat kesken oppisopimuksen ja hän hakeutui opiskelemaan lähihoitajaksi. Ammattistartin avulla Suvi sai tarvitsemansa lisäpisteet yhteishakuun ja pääsi opiskelemaan.

– Minulle Valma selkeytti omia hakutoiveitani. Lisäksi sain hyväksi luettua aineita lähihoitajan opinnoissani. Oppisopimuskokemuksesta sain hakupisteitä yhteishakuun.

Vielä ei ole varmaa mitä Suvi aikoo tehdä valmistuttuaan, mutta haaveena olisi päästä töihin ulkomaille.
Julkaistu alunperin: OSAO, oppisopimusyksikkö