Oppisopimus Escarmatilla avasi ovet sähköalan työelämään

Maailman sähköistyessä Olli Kantolaa alkoi kiinnostaa sähköalalle kouluttautuminen. Vuoden 2024 alussa hän aloitti opintonsa Vamialla sähkö- ja automaatioalan perustutkinnossa.

“Kevään harjoittelupaikkaa etsiessäni päätin hakea Escarmatille oppisopimuskoulutukseen. Kaverini oli ollut Escarmatilla oppisopimuksella töissä ja suositteli sitä työpaikkana”, Olli kertoo.

Escarmat Oy valmistaa sähkö-, automaatio- ja ohjauskeskuksia kansainvälisille energia-alan yrityksille. Vuonna 1994 perustettu Escarmat viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan. Vaasa-lehden vertailun mukaan yritys on Mustasaaren suurin yksityinen työnantaja vuoden 2023 tilinpäätöksen perusteella. Tällä hetkellä Escarmat työllistää suoraan 120 henkilöä.

Escarmat ja Vamia ovat tehneet tiivistä yhteistyötä oppisopimusten parissa jo useamman vuoden ajan, ja vuosittain yrityksessä työskentelee 1–2 opiskelijaa oppisopimuksella. Tämä vuosi on kuitenkin ollut ennätysvuosi, sillä Escarmatilla on työskennellyt jo viisi oppisopimusopiskelijaa. Oppisopimuksen solmiminen sujuikin Ollin mukaan kätevästi.

”Meillä on syntynyt tuttu ja selvä malli oppisopimusten laatimiseen. Prosessi hoituu aina läheisessä yhteistyössä Vamian opettajan ja oppisopimuspalveluiden kanssa, joten asiat saadaan nopeasti kuntoon oppisopimusta varten”, kertoo Escarmatin tehdaspäällikkö Mika Lintunen.

Oppisopimuksella käytännön työkokemusta jo ennen valmistumista

Tällä hetkellä Olli työskentelee Escarmatilla kojeistoasentajana, ja hänen työtehtäviinsä kuuluu muun muassa johdottaminen ja sähkökuvien lukeminen. ”Täällä saa apua tarvittaessa ja työkaverit ovat ystävällisiä, joten töitä on mukava tehdä,” Olli kertoo Escarmatilla työskentelystä.

Oppisopimusopinnot yhdistävät käytännön työskentelyn Escarmatilla ja lähijaksot Vamialla, joita pidetään kerran kahdessa viikossa. Näillä lähijaksoilla suoritetaan osa näytöistä ja opiskellaan tutkinnon osat, kuten talon sähköasennukset, sillä Escarmatilla keskitytään sähkötöihin teollisuuden puolella.

Ollin mielestä oppisopimuksen suurimpia etuja ovat käytännön työkokemuksen kerryttäminen jo opiskeluaikana sekä palkan tienaaminen työpaikalla oppiessa.

Lisäksi sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon suorittaminen oppisopimuksella mahdollistaa Ollille nopeamman valmistumisaikataulun:
”Normaalisti sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon suorittaminen kestää noin 3 vuotta, mutta tämän hetkisen suunnitelman mukaan valmistun ensi keväänä, puolentoista vuoden opintojen jälkeen.”

Oppisopimuskoulutus edellyttää vastuuntuntoa niin opiskelijalta kuin työnantajalta

”Opiskelijan näkökulmasta oppisopimuksella opiskelu vaatii intoa ja mielenkiintoa alaa kohtaan,” Olli korostaa.

Mika lisää työnantajan näkökulman: ”Oppisopimusopiskelijan palkkaaminen vaatii varsinkin aluksi ohjaamista, läsnäoloa ja paneutumista asiaan. On hienoa, että moni aiemmista oppisopimusopiskelijoista on koulutuksen jälkeen jäänyt töihin Escarmatille.”

Escarmat toivottaa myös jatkossa Vamian opiskelijat tervetulleeksi koulutus- ja oppisopimusjaksoille.

”Tässä työssä pääsee näkemään oman käden jäljen ja saa vaikuttaa omaan tekemiseen. Lisäksi tarvitaan halua oppia uutta, ahkeruutta ja oma-aloitteisuutta,” Mika kertoo.

Olli tuntee löytäneensä sähköalasta itselleen sopivan urapolun, ja tulevaisuuden suunnitelmana onkin syventää alan osaamista jatkokoulutuksen parissa:

”Vamialta valmistumisen jälkeen ajatuksenani olisi hakea sähköinsinöörin opintoihin”, Olli toteaa.