23-vuotias Jean Mushimiyimana muutti Suomeen Ruandasta 9-vuotiaana isovanhempiensa kanssa. Peruskoulun jälkeen suuntana oli lukio. Jean valmistui ylioppilaaksi ja puntaroi seuraavaa askelta kohti unelmaansa jalkapallon parissa, liikunnanohjaajana. Oli selvää, että hän halusi tehdä työtä rakastamansa lajin parissa.
Valmentamisen Jean oli aloittanut jo 15-vuotiaana FC Futuran Junioreissa. Osaamisen kehittäminen jatko-opintojen muodossa tuli ajankohtaiseksi ja vaihtoehtoja punnittuaan Jean päätyi suorittamaan liikunnanohjauksen perustutkinnon oppisopimuksella FC Futura Junioreissa.
– Vaihtoehtoina liikunta-alan opiskeluun olivat myös yliopisto ja ammattikorkeakoulu. Selvitettyäni asiaa ymmärsin, että oppisopimus olisi minulle sopivin väylä valmistua unelma-ammattiini ja saan samalla lisää arvokasta työkokemusta valmentajana. Olen pelannut lapsesta asti jalkapalloa ja siitä on jo varhaisessa vaiheessa kehittynyt minulle elämäntapa. Valmentaminen oli luonteva ja looginen jatko uralleni ja harrastuksesta tuli työ. Jalkapallo on minun lajini ja hienointa on, että pääsen nyt työssäni ohjaamaan lapsia ja nuoria lajin parissa ja näen heidän kehittymisen oman työni kautta.
– Suurin tehtävä oppisopimuskoulutuksen aikana on ollut valmentaminen, joka pitää sisällään treenien vetämisen lisäksi runsaasti myös suunnittelutyötä ja ohjaamista. Minulla on kaksi omaa joukkuetta valmennettavana – 12- ja 13-vuotiaat pojat. Lisäksi valmennan taitokoulussa neljä kertaa viikossa kaksi tuntia. Taitokoulu pitää sisällään lisätunteja motivoituneille ja valituille pelaajille. Tutoroin myös nuorempien joukkueiden valmennuksessa. Työnkuvaani kuuluu myös esimerkiksi tiivis yhteistyö vanhempien ja muiden seurojen kanssa sekä toiminnan kehittäminen yhteistyössä muiden seuran jäsenten kanssa. Lisäksi mahdolliset pelit ovat yleensä viikonloppuisin.
FC Futura Juniorit on lasten jalkapalloiluun erikoistunut seura, jossa toimintaa kehitetään jatkuvasti yhdessä. – Olen päässyt oppisopimuskoulutuksen aikana toteuttamaan itseäni kiitettävästi hienosti yhteen hiileen puhaltavassa organisaatiossa. Yhdessä kokeillaan ja katsotaan mikä toimii. Yhteistyö seurassa on tiivistä ja toimivaa. Jalkapallo kasvattaa ihmistä yhteisöllisyyteen ja koen, että pystyn opettamaan lapsille ja nuorille jalkapallon kautta elämässä muutenkin tärkeitä tiimipelaamisen taitoja. Tärkeintä on urheilu ja sen tuoma hyvinvointi sekä yhdessä tekeminen. Jos jostakin nuoresta kuoriutuu huippupelaaja niin se on hieno kirsikka kakun päällä, tuumaa Jean.
Jeanin koulutuspäivät ovat olleet Pajulahden liikuntaopistolla, jossa koulutetaan ansioituneesti tulevia liikunnan ammattilaisia. – Opintoihini kuului kuukausittain neljän päivän intensiivijakso käsittäen viisi suurempaa aihekokonaisuutta. Opinnoissa oli mahdollisuus suuntautua eri osaamisaloille ja itse valitsin valmentamisen. Koulutuspäivillä oli erittäin opettavaista ja mielenkiintoista kuulla muidenkin seuralajien kokemuksia ja seuratoiminnan moninaisuus avautui koulutuspäivillä aivan uudella tavalla. Tätä kautta sain hyvin eväitä käytäntöön vietäväksi. Tästä esimerkkinä Avoimien Treenien järjestämisen kehittäminen. Avoimiin Treeneihin voi tulla kuka vaan mistä tahansa seurasta meidän tutustumaan toimintaamme. Lisäksi esimerkiksi markkinointiin sain hyviä vinkkejä. Erityisesti haluan suositella oppisopimuskoulutusta siksi, että siinä saa tutkinnon lisäksi runsaasti työnantajien arvostamaa työkokemusta!
Jalkapalloseura FCFJ:n puheenjohtaja Janne Ranta on tyytyväinen Jeanin oppisopimuskoulutukseen. – Meillä on erittäin positiivisia kokemuksia myös aikaisemmista oppisopimuksen kautta meille töihin tulleista valmentajista. Oppisopimus on sekä työnantajalle että opiskelijalle erinomainen systeemi. Oppisopimuskoulutuksen kautta saa selkeän työpaikan, johon oppisopimuskouluttautuja sijoittuu opiskelujen jälkeen. Oppisopimus vaatii aika vähän työnantajan puolelta. Vähän järjestelyjä lähiopetusjaksojen aikana ja henkilö, joka toimii opiskelijan ohjaajana. Työtä oppii parhaiten tekemällä. Siihen, kun lisätään sopivat teoriaopinnot niin lähtökohdat ovat loistavat myös työnantajan näkökulmasta, kiteyttää Janne.
Julkaistu alunperin: Itä-Uusimaan oppisopimuskeskus