Keinäsillä pyörä pyörii

Perheyritystä kehitetään oppisopimuksella

Torniolaisessa pyörä- ja pienkoneliike Keinäsellä arvostetaan koulutusta. Oppisopimus on joustava ja työelämälähtöinen tapa kehittää osaamista.

Keinäsen edessä kiiltelee talven kelkkauutuudet. Sisällä on tiivis tunnelma. Myymälään ovat saapuneet myös kevään ja kesän tuotteet. Asiakkailla on mistä valita.

Kassalla käy kuhina ja kaupassa on rento tunnelma. Pipopäinen myyjä Erika Keinänen huikkaa tervehdyksen ja tulee kättelemään. Asiakaspalvelu on hanskassa.

Perheyrityksen toimitusjohtaja Markku Keinänen arvostaa henkilökuntaa. Hän pitää koulutusta tärkeänä ja uskoo sen vaikuttavan yrityksen menestykseen positiivisesti. Kauppa käy kun osaaminen on ajan tasalla ja sitä kehitetään tarpeen mukaan.

Tällä hetkellä yrityksessä panostetaan esimiestyöhön ja johtamiseen. Kaija Keinänen ja Anssi Keinänen suorittavat oppisopimuskoulutuksena kaupan esimiehen erikoisammattitutkintoa.

Inspiroivaa oppimista

Aikaisemmin kätilönä toiminut Kaija Keinänen vaihtoi alaa ja vastaa nyt pyöräliikkeen varastotoiminnasta, logistiikasta ja laskutuksesta.

– Olen kehittänyt meillä työn organisointia ja uudistanut kassajärjestelmän. Olen saanut koulutuksesta eväitä käytännön työhön.

Kaija Keinänen lähti kouluttautumaan, koska haluaa oppia uusia asioita. Hän ei opiskele pomoksi eikä pomottamista vaan vie asioita eteenpäin niin että yritys hyötyy.

– Rakastan tietoa. Jaan mielellään oppia eteenpäin ja olen tukena työkavereille, myös johtajille. Yhdessä teemme ja viemme yritystä tulevaisuutta kohti.

Myyntityössä asiakaspalvelu on avainasemassa. Ihmisten kohtaaminen ei yksin riitä, sillä toiminnan täytyy olla kannattavaa. Yritystoiminnassa raha lopulta ratkaisee.

– Oppisopimuksessa on paljon hyvää. Siinä hyötyvät sekä työntekijä että työnantaja. Esimieskoulutuksessa parasta on energiset ja inspiroivat kouluttajat, jotka saavat innon tarttumaan.

Lähihoitajasta merkonomiksi

Pyöräliikkeen nuorin tekijä istuu miehiseen konemaailmaan täydellisesti. Luonteva, iloinen ja aito lähihoitaja Erika Keinänen ei pelkää haasteita. Hän aloitti työt pyöräliikkeessä ja opiskelee samalla oppisopimuskoulutuksena liiketalouden perustutkintoa Lappiassa. Parin vuoden päästä taskussa on merkonomin paperit.

– Oppisopimus on loistava tapa opiskella uusi ammatti. Saan lähipäiviltä paljon teoriatietoa, jota voin soveltaa suoraan omaan työhön täällä kaupassa.

Erika Keinänen kertoo, että työpaikalla lähes kaikki on uutta ja haasteita riittää. Kun on asennetta ja motivaatiota, oppi menee perille.

Myös työtehtävät laajentuvat kun kokemus karttuu.

– Asiakaspalvelun ja varastovastuun lisäksi tulen tekemään varaosa-, laite- ja vaatemyyntiä.

Tarkoituksena on, että työt jatkuvat myös koulutuksen jälkeen.

Osaaminen antaa puhtia, tuo itsevarmuutta ja iloa arkityöhön. Pyöräliikkeen naisilta, eikä miehiltäkään, sitä puutu.

 

Julkaistu alunperin: Ammattiopisto Lappia, Oppisopimustoimisto