Innovatiivinen palveluiden ja osaamisen kehittäjä

Jonna Ropposen kasvokuva

Pirkanmaalainen kauneudenhoitoalan yrittäjä Jonna Ropponen nauttii yrittäjyydestä ja yrityksen palveluiden kehittämisestä. Yrittäjän oppisopimuksella suoritetut ammatilliset koulutukset ja mentoroinnin hän on todennut erinomaiseksi keinoksi kehittää omaa osaamistaan. Verkostoituminen muiden yrittäjien kanssa on tärkeää.

Salonki Jiin omistaja Jonna Ropposen mielestä yrittäjyydessä parasta on joustavuus ja perheen ehdoilla eläminen. Juuri lapsiperhearki oli alun perin syy ryhtyä yrittäjäksi.

-Yrittäjyys on kovaa työtä, mutta minulla on mahdollisuus pitää myös vapaapäiviä halutessani.

Hyvä maine on kiirinyt ja Jonna Ropposen ajanvarauslistat ovat täynnä.

-Tavoitteena on saada myös henkilökunnan listat täyttymään.

Tällä hetkellä huolettaa energian hinnan nousu.

-Jos asiakkaan taloudessa käytettävissä oleva raha kuluu perusasioihin, ei hyvinvointipalveluihin välttämättä riitä rahaa, hän kertoo.

Korkea hygieniataso ja eettisyys tärkeässä roolissa

Jonna Ropponen on toiminut yrittäjänä vuodesta 2012 alkaen, aluksi osa-aikaisena ja sittemmin täysipäiväisenä. Salonki Jii tarjoaa laadukkaita kauneushoitopalveluita. Pirkanmaan alueella hoitoloita on Tampereen Kissanmaalla sekä Lempäälässä ja Akaassa. Kaikissa hoitoloissa on käytössä samat tuotteet ja korkea hygieniataso.

-Salonki Jiissä työskentelee niin kosmetologeja, ripsiteknikoita, lähihoitajia kuin microblading-artisteja. Kaikki ovat yrittäjiä, Ropponen kertoo.

Yrityksen kannattavin palvelu ja päätuote on ripsienpidennykset. Palveluihin kuuluvat myös muun muassa kosmetologipalvelut sekä kasvo-, jalka- ja kynsihoidot. Ropponen tekee lisäksi kulmien microbladingeja ja huulien täyteainehoitoja. Eettisyys on työssä tärkeää.

-Jos vaikuttaa siltä, että asiakkaalla on riippuvuus vaikkapa huulien täyttämiseen, en tee palvelua.

Jatkuvaa palveluiden kehittämistä

Jonna Ropponen on tehostanut palveluidensa nopeutta.

-Kun teen ripsihuoltoa, laitan kulmavärin vaikuttamaan samaan aikaan. Näin kulmien värjäys tulee näppärästi ripsihuollon aikana.

Hän suunnittelee myös konsultointipalvelua, jonka tavoitteena käytännönläheisten vinkkien antaminen muille hyvinvointialan yrittäjille.

-Ajatuksena on konsultoida yrittäjiä saamaan näkyvyyttä ja uusia asiakkaita sekä säilyttää vanhoja asiakkaita. Kehitän myös luentosarjaa, Ropponen mainitsee.

Monipuolinen osaamisen kehittäminen ja verkostoituminen kannattaa

Jonna Ropponen on koulutukseltaan kätilö (AMK). Hän tekee aika ajoin kätilön työtä pitääkseni hoitoalan ammattitaitoa yllä.

Hän on opiskellut myös yrittäjän ammattitutkinnon sekä verkkokauppaan ja digimarkkinointiin painottuvan liiketoiminnan ammattitutkinnon. Työn alla on johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto.

Ammatillinen koulutus on Ropposen mielestään hienoa ja opettajat hyvin ammattitaitoisia.

-Opinnot on kohdennettu käytännön työhön erinomaisesti ja tahti sopii työssä käyvälle. Lähipäiviä on noin kerran kuukaudessa.

Ammatilliset tutkinnot hän on suorittanut yrittäjän oppisopimuskoulutuksena. Koulutuksen järjestäjänä on ollut Tampereen seudun ammattiopisto Tredu. Jonna Ropposen mukaan oppisopimuskoulutus palvelee loistavasti työelämässä olevia.

-Ilmoittautuminen opiskelemaan on ollut helppoa. Olen saanut koululta myös hyviä neuvoja koko prosessin ajan. Opetuspäiviltä minulle on Tredun toimesta maksettu päivärahaa ja perheavustusta opintososiaalisina etuuksina. Mukava yllätys oli myös Työllisyysrahaston myöntämä 400 euron ammattitutkintostipendi opintojen jälkeen, Jonna Ropponen kertoo.

Työllisyysrahasto myöntää ammattitutkintostipendin tietyin edellytyksin ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon suorittamisen jälkeen.

Koulutus on antanut työhön paljon – asiakkaan toiveet keskiössä

Koulutus on antanut Jonna Ropposelle paljon. Hän on päässyt verkostoitumaan eri aloilla toimivien yrittäjien kanssa ja saanut uusia ideoita.

-Olen havahtunut siihen, ettei asiakkaiden tehtävänä ole tietää, mitä tietyt palvelut sisältävät esimerkiksi ripsienpidennykset. Meidän ammattilaisten tehtävänä on kertoa, millä palvelukokonaisuudella pääsemme toivottuun lopputulokseen.  On tärkeä kuunnella asiakkaan toiveita. Teemme ripsiä korkealla hygieniatasolla.

Mentori kyseenalaistaa ja tuo erilaista näkökulmaa

Yrittäjän oppisopimuskoulutukseen sisältyvän mentoroinnin hän on kokenut hyödylliseksi.

-Eräs mentorini ymmärsi oman koulutustaustansa vuoksi hyvin sen, mitä erityisiä haasteita yrittäjyys tuo miellyttämisenhaluiselle hoitoalan ammattilaiselle. Toinen mentorini oli eri toimialalta, sillä halusin ajatella niin sanotusti ”laatikon ulkopuolelta” ja saada naisvaltaiseen alaan miesnäkökulmaa, Jonna Ropponen mainitsee.

Mentori kyseenalaistaa Ropposen mukaan sopivasti omaa ajattelua ja tekemistä.

-Mentorin kertomat tarinat opettavat haasteista ja virheistä.

Jonna Ropponen kannustaa kaikkia yrittäjiä seisomaan rohkeasti oman työnsä takana ja kokeilemaan hullujakin ideoita joukosta erottuakseen.

Innovatiivisesti vastavirtaan

Yrittäjällä pitää olla hänen mukaansa stressinsietokykyä ja innovatiivisuutta. On myös hyvä erottua ja kulkea vastavirtaan, sillä kilpailu on kovaa.

-Suosittelen yrittäjyyden ammattitutkinnon suorittamista. Yrittäjänä kannattaa toimia ensin pari vuotta, jolloin koulutuksesta saa enemmän irti. Kannattaa myös verkostoitua muiden yrittäjien kanssa, Jonna Ropponen toteaa.

 

Teksti: Anne Öhman
Kuva: Jonna Ropponen