Hieronta-alan yrittäjä: ”Kun oppii uutta, pysyy työkin mielekkäänä”

Yrittäjä Elina Liimatalle kohtaamiset asiakkaiden kanssa ovat keskeisessä roolissa. Ammatillinen koulutus tuo työhön kokonaisvaltaisen näkymän. Liimatan viimeisin koulutus on yrittäjän oppisopimuksella suoritettu hierojan erikoisammattitutkinto.

Lempääläinen hieronta-alan yrittäjä Elina Liimatta on taustaltaan kätilö. Kolmivuorotyö vei hänet opiskelemaan hieronnan ammattitutkintoa. Valmistuttuaan hän aloitti sivutoimisena hierojana kätilön työn ohella. Päätoimisena yrittäjänä hän on toiminut vuodesta 2019 alkaen.

Hierojan työssä myös kätilön ammatista on hyötyä.

-Teen raskaushierontaa. Kätilön osaaminen herättää asiakkaissa luottamusta, hän kertoo.

Yrittäjänä olemisessa parasta on joustavuus

Elina Liimatalle työ on iso osa elämää ja asiakkaiden kohtaamiset ovat siinä keskeisessä roolissa.

-On hienoa auttaa asiakkaita. Opin itsekin, kun keskustelen heidän kanssaan.

Yrittäjänä olemisessa parasta on joustavuus.

-Voin yrittäjänä vaikuttaa omaan työhön ja tehdä sitä, mitä haluan ja pidän tärkeänä, Liimatta toteaa.

Yksinyrittäjän elanto on kiinni asiakastyöstä

Hyvinvointiasiat ovat Elina Liimatan mukaan näkyneet hierojan työssä kasvavassa määrin ja hoitokäynnit lisääntyneet: etänä työskentely on yleistynyt ja ehkä myös omaa hyvinvointia mietitään aiempaa enemmän.

-Esimerkiksi niska-hartiaseudun ongelmia on ollut aiempaa enemmän.

Hierojan ammatissa Liimatta on lähikontaktissa asiakkaan kanssa.

-Epävarmuutta tuo, jos joudun olemaan pois esimerkiksi sairastumisen vuoksi. Yksinyrittäjän elanto on asiakastyöstä kiinni.

Korona-aikana oman lisänsä työskentelyyn toivat myös rajoitukset, hygienia ja maskien käyttö.

Ammatillinen koulutus tuo kokonaisvaltaisemman näkymän työhön 

Elina Liimatan mukaan yrittäjä tarvitsee työssään niin oman alan kuin yrityksen liiketoimintaan liittyviä osaamisia. Myös vuorovaikutustaidot ovat tärkeitä ihmisten kohtaamisessa.

Lymfahierojaksi Liimatta opiskeli muutama vuosi sitten. Yrittäjän oppisopimuskoulutuksena suoritetusta hierojan erikoisammattitutkinnosta hän valmistui keväällä 2022.

-Haluan kehittyä työssäni, jotta voin palvella asiakkaita mahdollisimman hyvin.

Yrittäjän oppisopimuskoulutus oli Liimatan mielestä hieno asia koulutuksen maksuttomuuden vuoksi. Lähipäivät olivat sen sijaan investointi, sillä niinä päivinä hän ei voinut tehdä asiakastyötä. Oppisopimuskoulutukseen kuuluivat kuitenkin päiväraha ja matkakorvaukset.

-Oppisopimuskoulutuksessa opiskelun kustannustehokkuus oli hyvä. Hienoa, että opinnot pystyi suorittamaan omassa työssä.

Kun oppii uutta, pysyy motivaatio korkealla

Hierojan erikoisammattitutkinnon opintojen aikana Elina Liimatalla oli kokenut mentori; itsekin hieronnan ammattilainen.

-Sain mentoroinnista tsemppausta ja konkreettista apua kysymyksiini. Isoin asia oli tuki oppimiseen ja opiskeluun. Se, että mentori oli saman alan ammattilainen, merkitsi valtavasti.

Hän on tyytyväinen, että lähti opiskelemaan hierojan erikoisammattitutkintoa. Koulutus oli hänen mukaansa vaativa ja kouluttajat hyviä. Hän sai opinnoista paljon irti ja motivaatio pysyi korkealla.

-Suosittelen kouluttautumaan silloin tällöin. Kun oppii uutta, pysyy motivaatio korkealla ja työ mielekkäänä, Elina Liimatta hymyilee.

 

Teksti: Anne Öhman, anne.ohman@keuda.fi
Kuva: Sonja Meskanen

Tämä artikkeli on julkaistu 20.6.2022 Tampereen seudun ammattiopisto Tredun kotisivuilla.