Opso ry:n tiedote 1/2018

Matkakorvaukset oppisopimuksessa
Opso ry suosittelee, että oppisopimuksessa matkakulujen korvauksen perustana käytetään 0,20€/km, joka on myös Kelan käyttämä hinta. Matkan pituuden voi määrittää verkkopalvelun avulla (esim. Google Maps tms).

Muut opintososiaaliset edut oppisopimuksessa
Yhteinen suositus on työn alla Parasta Palvelua -hankkeen ja Opso ry:n yhteistyönä. Valmista tammikuun loppuun mennessä, julkaistaan mm. oppisopimus.fi –sivulla.

Vastauksia reformikysymyksiin
Oph:n #reformintuki-sivustolla on oivallinen Usein kysytyt kysymykset –palsta, josta löytyy vastaus moneen mieltä painavaan kysymykseen. http://www.oph.fi/reformintuki/usein_kysytyt_kysymykset

Uusi jäsen
Opso ry:n henkilöjäseneksi on hyväksytty Gisela Andergård-Heiskanen Prakticumista. Tervetuloa mukaan toimintaan!

Kevätseminaari ja vuosikokous
Opso ry:n vuosikokous ja kevätseminaari järjestetään 22.-23.3.2018 Oulussa. Tarkempia tietoja aikataulusta, ohjelmasta ja majoituksesta tammikuun lopulla.

Apuja maahanmuuttajien koulutuspolkujen rakentamiseen
Okm:n rahoittamassa Turvapaikan saaneiden maahanmuuttajien oppisopimuksen kehittämishankkeessa Kainuussa on kehitetty materiaalia sekä maahanmuuttajille että koulutuksen järjestäjille. Mukana ovat olleet myös KPEDU, Luovi, OSAO, Rovaniemen koulutuskuntayhtymä ja Lappia. Materiaalissa on satsattu erityisesti selkokielisyyteen. Materiaalit löytyvät osoitteesta https://myoppis.fi/

Hankkeissa rakennetaan malleja työpaikalla järjestettävän koulutuksen toteuttamiseen
* Parasta Osaamista -hanke
Parasta osaamista -hankkeen avulla tuetaan opetus- ja ohjaushenkilöstön työ- ja toimintatapojen uudistumista toimintaympäristön ja lainsäädännön muuttuessa. Hankkeessa kehitetään ja varmistetaan ammatillisen koulutuksen reformin tavoitteiden mukaista toimien valtakunnallista ja yhdenmukaista laatua sekä luodaan yhtenäisiä käytäntöjä.
Lisätietoja Pia Tolonen, projektipäällikkö, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, Gradia, puh. 040 341 5844.

* Parasta Palvelua –hanke
Kehittämisohjelmalla tuetaan työpaikalla järjestettävän koulutuksen suunnittelua, luodaan oppisopimuskoulutukseen ja koulutussopimukseen työelämän ja opiskelijan kannalta selkeät ja tehokkaat toimintatavat sekä yhdenmukaistetaan palveluprosessia. Yhteiskehittämisen avulla tavoittelemme parasta mahdollista asiakaskokemusta ja palvelua työpaikalla tapahtuvan oppimisen toteuttamisessa.

Kehittämisohjelmaa koordinoi Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda. Tämän lisäksi on neljä aluehanketta Etelä, Länsi, Itä ja Pohjoinen.

Lisätietoja koordinaatiohankkeesta Susanne Forsberg, susanne.forsberg@keuda.fi, 040 174 5618, Päivi Kalliokoski, paivi.kalliokoski@keuda.fi ja Anne Vuorinen, anne.vuorinen@keuda.fi, 050 415 0974

Lisätietoja aluehankkeista:
Etelä-Suomen aluehanke: Helsingin kaupunki, Stadin aikuisopisto, projektipäällikkö Saku Lehtinen
Länsi-Suomen aluehanke: Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, Gradia, projektipäällikkö Milja Manninen
Itä-Suomen aluehanke: Savon koulutuskuntayhtymä, Savon ammattiopisto, projektipäällikkö Maila Makkonen
Pohjoisen Suomen aluehanke: Oulun seudun koulutuskuntayhtymä, OSAO, projektipäällikkö Kati Pääkkönen.
Kehittämisverkosto koostuu koko maan kattavasta verkostosta, jossa on mukana 27 koulutuksen järjestäjää osatoteuttajina sekä noin 70 koulutuksen järjestäjää verkostokumppaneina. Kehittämisverkostoon pääsevät mukaan kaikki halukkaat koulutuksen järjestäjät.

Lisäksi haussa kaksi muuta erityisavustusta
Erityisavustus oppisopimuskoulutuksen ja koulutussopimuksen digitaalisten järjestelmien ja palvelujen yhteen toimivuuden kehittämiseksi ja erityisavustus oppisopimuskoulutuksen ja koulutussopimuksen digitaalisten palveluiden kehittämiseen tukemaan työpaikkaohjaajien ja opetushenkilöstön yhteistyötä.