Tutkintovaihtoehdot
Oppisopimuksella voit suorittaa perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkintoja, jotka antavat suoritettuna yleisen jatko-opintokelpoisuuden kuin lukio. Valittavanasi on yli 160 eri tutkintoa ja noin 3000 tutkinnon osaa. Voit halutessasi suorittaa vaikka vain yhden tutkinnon osan, jolla täydennät aikaisempaa koulutustasi tai osaamistasi.
Tutkinnon suorittaminen oppisopimuskoulutuksella on aina sinulle henkilökohtaisesti suunniteltua. Oppisopimuskoulutuksen kesto määräytyy sen mukaan, mitä tutkintoa suoritat, millainen on osaamisesi kehittämisen tarve, mitkä ovat työpaikan ajalliset ja toiminnalliset resurssit tukea oppimistasi ja tietenkin myös oppimisvalmiudestasi. Perustutkintojen suorittaminen vie keskimäärin 1,5-2 vuotta, ammatti- sekä erikoisammattitutkintojen suorittaminen 1-1,5 vuotta.
Tutkinnot koostuvat määritetyistä työelämän toimintakokonaisuuksista eli tutkinnon osista, jotka sinun tulee suorittaa näytöillä hyväksytysti. Kun suoritat koko tutkinnon, tutkinnon osien suoritusjärjestyksestä sovitaan henkilökohtaisessa osaamisen kehittämissuunnitelmassasi (HOKS).
Opetushallituksen ylläpitämällä Opintopolku-sivustolla voit tutustua ammatillisten tutkintojen perusteisiin.
tarjolla yli 160 vaihtoehtoa – MITEN VALITA AMMATTI TAI ALA?
Haluaisitko olla kokki, kosmetologi, liikuntaneuvoja, lähihoitaja tai datanomi? Haluatko työskennellä apteekissa, nuorten parissa tai kenties kukkakaupassa?
Jos et vielä tiedä, mitä haluaisit opiskella tai mikä ala tai ammatti sopisi sinulle, voit silmäillä tutkintoluetteloa, tutustua eri ammatteihin sivulla Ammattinetti , tehdä Duunikone-ammatinvalintatestin tai kokeilla AVO-ammatinvalintaohjelmaa.
Oppisopimusopiskelijoiden tarinoihin voit tutustua esimerkiksi täällä.
Ammatilliset TUTKINNOT
Perustutkinto
Ammatillisten perustutkintojen (PT) laajuus on 180 osaamispistettä. Perustutkinnossa osoitetaan laaja-alaiset ammatilliset perusvalmiudet alan eri tehtäviin sekä erikoistuneempi osaaminen ja työelämän edellyttämä ammattitaito vähintään yhdellä työelämän toimintakokonaisuuteen liittyvällä osa-alueella. Valtioneuvoston asetuksella voidaan säätää tarkemmin ammatillisissa perustutkinnoissa osoitettavasta osaamisesta. Perustutkinnon tutkinnon osat arvioidaan asteikolla 1–5.
Oppisopimuksella suoritettu ammatillinen perustutkinto antaa yleisen kelpoisuuden hakea ammattikorkeakouluun ja yliopistoon.
Ammatti-ja erikoisammattitutkinto
Ammattitutkinnossa osoitetaan työelämän tarpeiden mukaisesti kohdennettua ammattitaitoa, joka on perustutkintoa syvällisempää tai kohdistuu rajatumpiin työtehtäviin. Ammattitutkintojen laajuus on 120, 150 tai 180 osaamispistettä.
Erikoisammattitutkinnossa osoitetaan oman alan vaativimpien työtehtävien hallinta ja syvällisempi ammatinhallinta. Erikoisammattitutkintojen tarkoituksena on usein pätevöittää henkilö johto- ja esimiestehtäviin. Erikoisammattitutkintojen laajuus on 160, 180 tai 210 osaamispistettä.
Osaaminen arvioidaan ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa tutkinnon osittain asteikolla hyväksytty ja tai hylätty.
Ammatillisissa tutkinnoissa tutkinnon osien edellyttämä ammattitaito ja osaaminen osoitetaan tekemällä käytännön työtehtäviä aidoissa työtilanteissa ja työprosesseissa (näyttö). Näytössä opiskelija osoittaa, miten hyvin hän on saavuttanut tutkinnon perusteissa määritellyn keskeisen ammattitaidon tai osaamisen. Näyttö toteutetaan työpaikoilla käytännön työtilanteissa.