Oppisopimuksella voivat opiskella kaikki 15-vuotiaat ja sitä vanhemmat, jotka haluavat ammatillisen koulutuksen, haluavat kehittää osaamistaan käytännönläheisellä koulutuksella, tarvitsevat todistuksen ammattitaidostaan ja/tai tarvitsevat täydennystä ammattitaitoonsa lisäkoulutuksella.
Oppisopimusopiskelu on kovaa duunia.
Siksi se on sopivin tyypeille, jotka ovat valmiita paiskimaan töitä.
Oppisopimusopiskelu on päätoimista opiskelua ja edellyttää kohtuullisen hyviä oppimisvalmiuksia, oman työn ja ajanhallinnan taitoja sekä sitoutumista suunnitelmalliseen opiskeluun.
Oppisopimuskoulutus sopii henkilöille, jotka ovat valmiita yhdistämään työnsä, elämän tilanteensa ja opiskelunsa sekä ymmärtävät, että se vaatii arjessa panostusta ja itsenäistä otetta opiskeluun.
Kaikille oppisopimusopiskelijoille laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittymissuunnitelma (HOKS). Oppisopimukseen haluavalta vaaditaan kiinnostusta ja aktiivisuutta, sillä opiskelijan on löydettävä työpaikka itse tai osattava neuvotella alustavasti nykyisen työnantajansa kanssa oppisopimuskoulutuksen mahdollisuudesta.
Oppisopimuspaikkaa haetaan, kuten mitä tahansa työpaikkaa. Ennen työnhakua on hyvä miettiä, mikä ala kiinnostaa eniten ja missä haluaisit työskennellä. Tutustu eri aloihin sekä tutkintoihin:
Koulutussopimus on koulutuksen järjestäjän ja koulutussopimustyöpaikan välinen kirjallinen määräaikainen sopimus opiskelijan osaamisen hankkimisesta työpaikalla. Koulutussopimuksessa opiskelija ei ole työsuhteessa eikä saa palkkaa.
Mitä haluat opiskella? Kiinnostaisiko yrittäjän ammattitaitoa tukeva tutkinto vai täysin uusi osaaminen? Tutustu näyttötutkintojen perusteisiin Opetushallituksen sivulla.
Kun tiedät, mitä haluat opiskella tai haluat keskustella vaihtoehdoista, ota yhteyttä alueesi oppisopimuskoulutuksenjärjestäjään ja kerro tilanteestasi.
Etsi sinulle sopiva mentori. Keskustelkaa ohjaustarpeestasi ja tee päätös mentorin valinnasta. Jos suoritat yrittäjyyden tutkintoa, mentorin ei tarvitse olla samalta alalta kuin sinä. Voit löytää mentorin mentoripankista. Mentori saa lisätietoa Mentoripankista.
Kysy työnantajaltasi mahdollisuutta suorittaa tutkinto tai tutkinnon osa työpaikallasi. Jos työnantajasi kiinnostuu, ota yhteyttä alueesi ammatilliseen oppilaitokseen ja kerro tilanteestasi. Löydät lähimmän toimijan etusivun valikosta.
Oppisopimus ei välttämättä ole kaikille työnantajille tuttu. Mutta ei hätää, tietoa on tarjolla myös työnantajalle.
Kerro työnantajallesi:
Oppisopimuskoulutus on työnantajalle maksuton. Sinulle nimetään työnantajan valitsema työpaikkaohjaaja.
Työsuhteesi ei muutu. Mutta työnantajasi tulee sitoutua järjestämään sinulle sellaisia työtehtäviä, joita tekemällä voi hankkia lisää tai monipuolistaa osaamistasi, jotta voit suorittaa tavoitteeksi asetun tutkinnon tai sen osia (työelämässä oppiminen)
Työnantajalle maksetaan koulutuskorvausta työelämässä oppimisen ohjauksen kustannuksista. Perustutkintoon johtavissa oppisopimuskoulutuksissa korvaus on 0–250 euroa/kk (jopa 350 euroa/kk) ja ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa 0–200 euroa/kk. Koulutuskorvauksen suuruudesta sovitaan sopimus- ja opiskelijakohtaisesti. Korvauksen suuruuteen vaikuttavat mm. tavoitteeksi sovittu tutkintosi, sen edellyttämä osaaminen, jota HOKSin mukaan tarvitset ja hankit työelämässä oppien sekä oppimisvalmiutesi.
Opiskelet HOKSin mukaan pääsääntöisesti sinulle määriteltyjä työtehtäviä tehden. Jos ja kun et voi hankkia tarvittavaa osaamista työpaikalla, opiskelet ohjatusti oppilaitoksen oppimisympäristöissä. Määrä sovitaan HOKSissasi (keskiarvoisesti 1-4 pv/kk). Näiden päivien palkanmaksusta päättää työnantajasi. Jos työnantajasi ei maksa palkkaa näiden opiskelupäivien ajalta, olet oikeutettu opintososiaalisiin etuuksiin, kuten päivärahaan.
Työnantaja saa sinusta entistäkin motivoituneemman työntekijän, joka on valmis oppimaan töitä tekemällä. Tuot työpaikalle uutta energiaa ja olet koulutuksen ansiosta entistä pätevämpi tehtävässään.
Oppisopimusta varten tarvitaan aina työpaikka, joka oppisopimusopiskelijaksi haluavan tulee löytää itse. Työpaikan löytäminen voi olla haastavaa, mutta löydät sen varmasti olemalla aktiivinen.
Mieti myös, voisiko jokin mahdollisista aikaisemmista harjoittelu-, kesä- tai TET-työpaikoistasi tarjota mahdollisuuden oppisopimusopiskeluun.
Kaikki työnantajat eivät erikseen ilmoita vapaista työpaikoista, joten ota rohkeasti yhteyttä sinua kiinnostaviin yrityksiin ja kerro halukkuudestasi tehdä töitä sekä kouluttautua alalle suorittamalla tutkinto tai sen osa oppisopimuksella.
Ei kannata luovuttaa, vaikka et saisi ensimmäisestä tai toisesta työpaikasta myöntävää vastausta tai pääsisi haastatteluun. Sitkeys kannattaa, ja voi kantaa hedelmää pitkälle tulevaisuuteen. Moni oppisopimusopiskelija jatkaa samassa työpaikassa tutkinnon suorittamisen jälkeen.
MIKÄ AMMATTI TAI ALA SOPISI MINULLE?
Mieti mikä ammatti tai ala kiinnostaa sinua ja missä olisit hyvä. Kun oma ala on löytynyt, ryhdy tuumasta toimeen etsimällä työpaikkoja. Soita, laita sähköpostia, käy paikan päällä. Jos oman alan löytyminen mietityttää, testaa mille alalle sopisit ja mikä olisi juuri sinulle hyvä ammatti.
Valmistele CV ja hakemus huolella. CV lähetään usein työhakemuksen liitteenä ja siitä käytetään usein nimitystä ansioluettelo. Ansioluettelossa on tarkoitus antaa kuva osaamisestasi, kuten aiemmista työsuhteista. CV:n voi tehdä, vaikka aikaisempaa työkokemusta ei olisikaan. Voit silloin kirjoittaa esim. kiinnostuksen kohteistasi ja harrastuksista. Saat apua hyvän hakemuksen ja CV:n koostamiseen verkosta. Voit kertoa hakemuksessasi, miksi haluat hakemaasi yritykseen töihin ja miksi haluat opiskella oppisopimuksella.
2. Etsi työpaikkaa netistä ja somesta
Kysy rohkeasti tuttaviltasi ja sukulaisiltasi, käytä kaikkia kontakteja. Löydät työpaikkailmoituksia myös sosiaalisen median kanavista kuten LinkedInistä, Facebookista ja Twitteristä. Seuraa Facebookissa vaikkapa Duunitorin ylläpitämää Oppisopimustyöpaikat-ryhmää. Myös Oppisopimus.fi julkaisee oppisopimustyöpaikkailmoituksia Facebook-sivustollaan.
Voit seurata Facebookissa myös oman alueesi avoinna olevia työpaikkoja, joita listaa esimerkiksi Avoimet työpaikat Helsingissä -ryhmä. Seuraa myös oman alueesi ammatillisen oppilaitoksen nettisivuja ja sosiaalisen median viestintää, jonka kautta saat ajankohtaista lisätietoa oppisopimusopiskelusta.
3. Työmarkkinatori näyttää avoimet oppisopimuspaikat
Nettisivusto https://tyomarkkinatori.fi/ tiedottaa avoimista työpaikoista ympäri Suomen. Löydät oppisopimusopiskelijoille tarkoitetut työpaikkailmoitukset seuraavalla tavalla:
Klikkaa itsesi sivustolle ja klikkaa suoraan ”näytä työpaikat”
Avaa seuraavalta sivulta ”Enemmän hakuehtoja
Avaa valikko ”Palvelussuhde” ja valitse sieltä Oppisopimus
Voit antaa muitakin hakuehtoja tai voit saman tien klikata Näytä työpaikat, jolloin saat kaikki avoimet oppisopimistyöpaikat.
Työmarkkinatori näyttää kaikki palvelussa olevat avoimet oppisopimustyöpaikat ympäri Suomen. Aloitussivulla voit rajata haun koskemaan esimerkiksi lähialueesi oppisopimustyöpaikkoja. Käytä sivustoa kätevästi myös mobiilissa.
4. TE-toimisto mukana työnhaussa
Voit pyytää apua työnhakuun alueesi TE-toimistosta. Jos et pääse paikan päälle, TE-toimiston Oma asiointi -nettipalvelu mahdollistaa työnhakuilmoituksen jättämisen ilman käyntiä toimistolla.
Työtön työnhakija voi hakeutua TE-toimiston kautta työkokeiluun, jossa pääsee kokeilemaan itseä kiinnostavaa alaa käytännössä. Onnistunut työkokeilu voi johtaa oppisopimuksen solmimiseen. Myös TE-toimiston palkkatukityön kautta on mahdollista edetä oppisopimukseen. Kysy lisää alueesi TE-toimistolta.
Ota yhteyttä alueesi ammatilliseen oppilaitokseen viimeistään silloin, kun haastattelu tai työpaikka varmistuu. Oppisopimuskoulutuksenjärjestäjä auttaa sinua tästä eteenpäin.
Jos olet täyttänyt 15 vuotta, voit opiskella oppisopimuksella. Oppisopimuksen voi aloittaa useilla eri tavoilla, ja siihen voi myös valmentautua.
Oppisopimus sopii nuorille. Aloita vaikka heti peruskoulun jälkeen.
Voit osallistua ammatilliseen tutkintokoulutukseen valmistavaan koulutukseen tai siirtyä oppilaitosmuotoisesta koulutuksesta oppisopimukseen. Myös koulutussopimus voi olla väylä oppisopimukseen. Tapoja on useita, mikä on sinulle sopivin? Kysy vaihtoehdoista alueesi ammatillisesta oppilaitoksesta.
OPPISOPIMUS on mahdollinen myös oppivelvolliselle opiskelijalle
Voit aloittaa oppisopimusopiskelun heti saatuasi peruskoulun päätökseen. Oppisopimusopiskelun alaikäraja on 15 vuotta. Katso kuinka oppisopimuspaikkaa haetaan:
Henkilökohtaistaminen on tapa selvittää kanssasi sinulle parhaiten soveltuva osaamisen hankkimistapa tutkinnon osittain. Jos osaamisen hankkimistavaksi sovitaan oppisopimuskoulutus, koulutuksen järjestäjän tehtävänä on varmistaa oppisopimuskoulutuksen edellytykset kokonaisvaltaisesti, ja että oppisopimuskoulutus järjestetään säädösten mukaisesti.
Mikäli oppivelvollisena opiskelijana suunnittelet oppisopimuskoulutusta, olipa kyse koko tutkinnosta tai tutkinnon osasta, jo suunnitteluvaiheessa mukaan pyydetään sinut ja oppisopimuksesta kiinnostuneen työnantajan lisäksi huoltajasi, vastuuopettaja ja tarvittaessa opinto-ohjaaja. Moniammatillisella yhteistyöllä rakennetaan sinulle oppivelvollisena opiskelijana sujuva polku kohti tutkintoa tai tutkinnon osaa.
Kun kyse on oppivelvollisuuden piiriin kuuluvasta opiskelijasta, oppivelvollisuuslain mukainen ohjaus- ja valvontavastuu on koulutuksen järjestäjällä. Huoltajalla on vastuu oppivelvollisen osallistumisesta ja sitoutumisesta päätoimisiin opintoihin.
Oppivelvollisuuslain mukaan oppivelvollisuuteen kuuluvien opintojen tulee edistyä oppivelvollisen henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti ja siihen oppivelvollisena oppisopimusopiskelijana muiden sopijapuolten kanssa sitoudut. Ammatillisesta koulutuksesta annettuun lakiin on oppivelvollisuuden laajentamisen yhteydessä lisätty säännös (44 §), jonka mukaan oppivelvolliselle henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma on laadittava siten, että suunnitelman mukainen ammatillisen tutkinnon suorittamisaika on enintään neljä vuotta.
Oppisopimuksen työaika on myös oppivelvollisena opiskelijana vähintään 25 h/vko. Lisäksi oppisopimuskoulutuksessa tulee noudattaa lakia nuorista työntekijöistä ja huolehtia, että ilmoitus nuorten tekemistä vaarallisista töistä työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa on tehty ja ajan tasalla.
TUTKINTO loppuun työpaikalla – Joustava opintopolku
Sinulla on mahdollisuus hakeutua oppisopimukseen, jos jo opiskelet ammatillisessa oppilaitoksessa. Voit siis suorittaa ammatillisessa oppilaitoksessa aloitetun tutkinnon loppuun työpaikalla ja työsuhteessa. Oppisopimusopiskeluun siirtymistä varten sinulla täytyy olla työpaikka sekä suunnitellusti edistyneet opinnot. Suosittelemme, että sinun on hyvä suorittaa yhteiset tutkinnon osat ennen siirtymistä oppisopimukseen.
Mikäli olet kiinnostunut opiskelemaan osan tutkinnosta työsuhteessa, on hyvä pyrkiä valitsemaan koulutussopimuspaikat tai esimerkiksi kesätyöpaikat oppisopimusta silmällä pitäen. Voit itse tehdä aloitteen siirtymisestä ottamalla yhteyttä esim. ammatilliseen opettajaasi ja/tai opinto-ohjaajaasi.
TUVA – tutkintokoulutukseen valmentava koulutus
TUVA- tutkintokoulutukseen valmentava koulutus on tarkoitettu nuorille ja aikuisille, jotka tarvitsevat tukea ja ohjausta itselle soveltuvan koulutuksen valintaan ja opiskelutaitojen vahvistamiseen. TUVA -koulutukseen voit hakeutua pitkin lukuvuotta jatkuvassa haussa. Kaikki hakijat haastatellaan ennen opiskelijaksi ottamisen päätöstä. Myös perustutkinto-opiskelijana voit siirtyä TUVA -koulutukseen, jos ala ei ole sinulle soveltuva tai opiskelijana tarvitset vahvistusta opiskelutaitoihin.
Koulutus kestää enintään vuoden ja on laajuudeltaan 38 viikkoa. Voit osallistua TUVA-koulutukseen myös lyhyemmän ajanjakson omien tavoitteidesi ja osaamistarpeidesi mukaisesti. TUVA -koulutuksessa tutustutaan koulutusvaihtoehtoihin ja työelämään, kehitetään opiskeluvalmiuksia ja vahvistetaan arjen taitoja. Peruskoulun päättötodistuksen 2-3 arvosanan korottaminen on myös mahdollinen. Tavoitteena on, että opiskelijat hakevat seuraavana vuonna yhteishaussa perustutkintokoulutukseen, jossa hakija saa kuusi lisäpistettä, jos on suorittanut TUVA -opintoja vähintään 19 viikkoa.
TUVA -koulutuksesta voit siirtyä kesken lukuvuoden perustutkinto-opiskelijaksi, mikäli sinulla on riittävät valmiudet selviytyä tutkinto-opinnoista ja koulutusalalla on tilaa. TUVAsta voit siirtyä myös oppisopimuskoulutukseen, jos sopiva työpaikka löytyy ja oppisopimuksen muut edellytykset täyttyvät.
Koulutussopimus ja työkokeilu matkalla oppisopimukseen
Polkuna oppisopimukseen voi olla koulutussopimus tai työkokeilu. Koulutussopimus on koulutuksen järjestäjän ja koulutussopimustyöpaikan välinen kirjallinen määräaikainen sopimus opiskelijan osaamisen hankkimisesta työpaikalla. Koulutussopimuksessa opiskelija ei ole työsuhteessa eikä saa palkkaa.
Työkokeilussa tutustut yritykseen ja yrityksen henkilökunta sinuun ilman sitoumuksia. Tutustumisen aikana molemmat osapuolet voivat arvioida, onko oppisopimuksen solmiminen sopiva ratkaisu. Kysy lisää alueesi ammatillisesta oppilaitoksesta.
Oppisopimusopiskelijana olet myös työntekijä. Saat vähintään työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Mikäli alalla ei ole työehtosopimusta, olet oikeutettu kohtuulliseen palkkaan.
palkanmaksu opiskelun ajalta ammatillisen oppilaitoksen oppimisympäristössä
Jos tarvitset osaamisen hankintaa ammatillisen oppilaitoksen oppimisympäristöissä, koulutuspäivien määrä riippuu oppisopimuskoulutuksen tavoitteista, sekä mitä on sovittu henkilökohtaisessa osaamisen kehittämissuunnitelmassasi osaamisen kehittämiseksi. Työnantaja päättää, maksaako hän opiskelijalle palkkaa oppimisympäristöissä opiskelevalta ajalta.
Oppisopimusopiskelijana olet oikeutettu taloudellisiin etuuksiin tilanteesi mukaan.
opintososiaaliset etuudet
Oppisopimusopiskelijana olet oikeutettu taloudellisiin etuuksiin, mikäli työnantaja ei maksa palkkaa koulutuksen järjestäjän oppimisympäristöissä tapahtuvan opiskelun ajalta. Etuuksia ovat päiväraha, perheavustus, matkakorvaus ja majoittumiskorvaus.
Mikäli opiskelu koulutuksen järjestäjän oppimisympäristöissä tai näytöt aiheuttavat ansiomenetystä, voit hakea päivärahaa tai perheavustusta osallistuttuasi koulutuspäiviin. Etuudet laskutat ammatilliselta oppilaitokselta, jonka kanssa oppisopimus on solmittu.
Työsuhteessa oleva oppisopimusopiskelija on työntekijä, eikä ole oikeutettu opiskelija-alennuksiin (esim. VR:n opiskelija-alennus) tai Kelan opintoetuuksiin.
Lisätietoa opintososiaalisista eduista ja muista oppisopimukseen liittyvistä asioista voit kysyä lähimmästä ammatillisesta oppilaitoksesta.
Kun opiskelet oppisopimuksella, sinulla on samat oikeudet kuin muillakin työpaikkasi työsuhteisilla työntekijöillä. Oppisopimusopiskelija on työlainsäädännön piirissä siinä missä muutkin työntekijät. Sinulle kuuluvat vakuutusturva ja työsuhteeseen kuuluvat edut. Oppisopimuksella työskentelevällä on myös velvollisuuksia, joita ovat esimerkiksi työturvallisuusohjeiden noudattaminen ja salassapitovelvollisuus, koskevat oppisopimuksella työskentelevää.
Kun opiskelet oppisopimuksella, saat vähintään työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja vuosilomaoikeutesi kertyy normaalisti. Mikäli alalla ei ole työehtosopimusta, olet oikeutettu kohtuulliseen palkkaan.
Minimityöaika oppisopimuksen tavoitteen mukaisissa työtehtävissä on keskimäärin 25 tuntia viikossa. Tutkinnon suorittamiseen sisältyvien työtehtävien lisäksi opiskelijalle kuuluu yleensä muitakin työnantajan määräämiä tehtäviä.
Työnantajan tulee tarjota monipuolisia opiskelemasi alan ja tutkinnon työtehtäviä sekä mahdollisuuden päästä ammatillisen oppilaitoksen tarjoamiin opintoihin, jotka sinulle on määritelty HOKSiisi. Suoritat ne määriteltyinä ajankohtina oppilaitoksen oppimisympäristöissä, verkossa tai etänä.
Koeaika ja oppisopimuksen purku
Oppisopimukseen kuuluu enintään kuuden kuukauden koeaika, jonka kuluessa työnantaja tai työntekijä voi purkaa sopimuksen ilman irtisanomisaikaa. Koeajan pituus voi olla enintään puolet määräaikaisen oppisopimuksen kokonaiskestosta. Koeajan jälkeen oppisopimus on purettavissa joko työnantajan ja opiskelijan yhteisellä sopimuksella tai yksipuolisesti tietyin laissa määritellyin edellytyksin.
Työlainsäädäntö
Oppisopimusopiskelija on työlainsäädännön piirissä siinä missä muutkin työntekijät. Löydät lisätietoa työsuhdelainsäädännöstä alasi työehtosopimuksesta, aluehallintovirastosta sekä oman alasi työnantaja- ja työntekijäjärjestöistä.
Oppisopimuksella voit suorittaa perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkintoja, jotka antavat suoritettuna yleisen jatko-opintokelpoisuuden kuin lukio. Valittavanasi on yli 160 eri tutkintoa ja noin 3000 tutkinnon osaa. Voit halutessasi suorittaa vaikka vain yhden tutkinnon osan, jolla täydennät aikaisempaa koulutustasi tai osaamistasi.
Tutkinnon suorittaminen oppisopimuskoulutuksella on aina sinulle henkilökohtaisesti suunniteltua. Oppisopimuskoulutuksen kesto määräytyy sen mukaan, mitä tutkintoa suoritat, millainen on osaamisesi kehittämisen tarve, mitkä ovat työpaikan ajalliset ja toiminnalliset resurssit tukea oppimistasi ja tietenkin myös oppimisvalmiudestasi. Perustutkintojen suorittaminen vie keskimäärin 1,5-2 vuotta, ammatti- sekä erikoisammattitutkintojen suorittaminen 1-1,5 vuotta.
Tutkinnot koostuvat määritetyistä työelämän toimintakokonaisuuksista eli tutkinnon osista, jotka sinun tulee suorittaa näytöillä hyväksytysti. Kun suoritat koko tutkinnon, tutkinnon osien suoritusjärjestyksestä sovitaan henkilökohtaisessa osaamisen kehittämissuunnitelmassasi (HOKS).
tarjolla yli 160 vaihtoehtoa – MITEN VALITA AMMATTI TAI ALA?
Haluaisitko olla kokki, kosmetologi, liikuntaneuvoja, lähihoitaja tai datanomi? Haluatko työskennellä apteekissa, nuorten parissa tai kenties kukkakaupassa?
Oppisopimusopiskelijoiden tarinoihin voit tutustua esimerkiksi täällä.
Ammatilliset TUTKINNOT
Perustutkinto
Ammatillisten perustutkintojen (PT) laajuus on 180 osaamispistettä. Perustutkinnossa osoitetaan laaja-alaiset ammatilliset perusvalmiudet alan eri tehtäviin sekä erikoistuneempi osaaminen ja työelämän edellyttämä ammattitaito vähintään yhdellä työelämän toimintakokonaisuuteen liittyvällä osa-alueella. Valtioneuvoston asetuksella voidaan säätää tarkemmin ammatillisissa perustutkinnoissa osoitettavasta osaamisesta. Perustutkinnon tutkinnon osat arvioidaan asteikolla 1–5.
Oppisopimuksella suoritettu ammatillinen perustutkinto antaa yleisen kelpoisuuden hakea ammattikorkeakouluun ja yliopistoon.
Ammatti-ja erikoisammattitutkinto
Ammattitutkinnossa osoitetaan työelämän tarpeiden mukaisesti kohdennettua ammattitaitoa, joka on perustutkintoa syvällisempää tai kohdistuu rajatumpiin työtehtäviin. Ammattitutkintojen laajuus on 120, 150 tai 180 osaamispistettä.
Erikoisammattitutkinnossa osoitetaan oman alan vaativimpien työtehtävien hallinta ja syvällisempi ammatinhallinta. Erikoisammattitutkintojen tarkoituksena on usein pätevöittää henkilö johto- ja esimiestehtäviin. Erikoisammattitutkintojen laajuus on 160, 180 tai 210 osaamispistettä.
Ammatillisissa tutkinnoissa tutkinnon osien edellyttämä ammattitaito ja osaaminen osoitetaan tekemällä käytännön työtehtäviä aidoissa työtilanteissa ja työprosesseissa (näyttö). Näytössä opiskelija osoittaa, miten hyvin hän on saavuttanut tutkinnon perusteissa määritellyn keskeisen ammattitaidon tai osaamisen. Näyttö toteutetaan työpaikoilla käytännön työtilanteissa.
Käytämme evästeitä (cookies) käyttäjäkokemuksen parantamiseksi ja käyttötilastojen keräämiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.HyväksynLue lisää